Jump to content

[Stiri lume] De ce au decis SUA să trimită Ucrainei muniții cu dispersie, interzise de 123 de state. Oficialii americani sunt îngrijorați


Recommended Posts

62363997.jpg

 

Decizia Statelor Unite de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie este una controversată. 123 de țări au semnat Convenția Internațională privind munițiile cu dispersie prin care se interzice folosirea sau transferul acestei arme.

Aproape toți aliații SUA au semnat convenția.

Chiar și în cercurile guvernamentale americane există o neliniște cu privire la furnizarea propriului stoc de muniții cu dispersie Ucrainei. Săptămâna trecută, în cadrul departamentului de stat, a existat o diviziune cu privire la decizia de furnizare a acestor arme. La nivel global, civilii reprezintă 97% dintre victimele munițiilor cu dispersie, conform unui raport întocmit anul trecut de Landmine and Cluster Munition Monitor - o organizație care vrea interzicerea definitivă a acestor muniții.

Prin furnizarea armei există un risc clar pentru civili, nu neapărat acum, ci în viitor. Transferul munițiilor cu dispersie este un semnal clar că rezultatele de pe câmpul de luptă nu sunt în favoarea Ucrainei. Așa-numita ofensivă de primăvară nu s-a materializat atunci, iar acum, pe timp de vară, în continuare pare să se clatine, scrie Sky News.

Ucraina rămâne rapid fără artilerie convențională, stocurile de aprovizionare din SUA și din alte țări fiind aproape de epuizare. Oficialii americani sunt conștienți de numărul de civili care ar putea fi victimele acestor muniții, dar spun că mai mulți sunt puși în pericol prin faptul că permit Rusiei să ocupe pământul ucrainean.

Munițiile vor fi folosite de Ucraina pe pământul ucrainean ocupat. De asemenea, Ucraina alături de SUA vor curăța terenul de muniții după ce războiul se va termina.

Ce sunt munițiile cu dispersie?


Munițiile cu dispersie sunt formate din bombe de mici dimensiuni și sunt lansate dintr-o rachetă sau dintr-un obuz în timpul zborului, pe o zonă largă, potrivit BBC.

Scopul lor este de a exploda la impact, însă o mare parte nu explodează imediat - acest lucru se întâmplă mai ales dacă aterizează pe teren umed sau moale.

Pot exploda, însă, ulterior, când sunt ridicate sau călcate.

 

SURSA: PROTV

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...